Koulutuksella ja kestävällä kehityksellä tulevaisuuteen

YK:n kestävän kehityksen tavoitteita luotaessa on pyritty huomioimaan sekä ympäristö, ihmiset, ihmisoikeudet, alueelliset ja kulttuurilliset erot, talouden näkökulmat että niiden sovellettavuus kaikkialle maailmaan. Oman maamme suurimmat haasteet koskettavat ihmisiä ja luontoamme. Vuodesta 2008 alkanut taloudellinen taantuma pakotti aiemmat hallitukset sopeuttamaan valtion taloutta kovalla kädellä. Tämä johti suuriin leikkauksiin niin varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa, toisen asteen oppilaitoksissa kuin korkeakouluissakin. Samalla luonnon hyvinvointi on jäänyt taka-alalle. Tämä kehityssuunta täytyy mielestäni kääntää.

Nyt on tullut aika antaa takaisin taloudellisia resursseja jokaiselle koulutuksemme sektorille. Meidän täytyy pienenä kansakunta panostaa tulevaisuuden menestystekijöihin. Ihmiset ovat rakentaneet tämän maan, ja tulevaisuudessa tarvitsemme yhä osaavampia ihmisiä tukemaan kansamme hyvinvointia. Se onnistuu vain sillä, että tarjoamme mahdollisimman laadukkaan ja kattavan koulutuksen, jonka jokaisessa vaiheessa on mahdollista oppia tulevaisuudessa tarvittavia tietoja ja taitoja.

Samalla, kun pyrimme luomaan hyvän tulevaisuuden lapsille ja nuorille opin tiellä, meidän tulee varmistaa, että heille jää elinkelpoinen maa elettäväksi. Menneinä vuosikymmeninä on valjastettu lähestulkoon kaikki jokemme vaelluskalakannoista välittämättä. Onneksi ne pystytään palauttamaan, mikäli tahtoa vesistöjä koskevan lainsäädännön muuttamiseen löytyy. Myös kaivosteollisuudelle on annettu melko vapaat kädet toimia miten haluaa, ja jäljet ovat jätetty kansamme siivottavaksi. Kaivoslaki tarvitsee pikaista päivitystä.

Meidän täytyy kehittää erityisesti digitaalisia ja osaamisperusteisia toimialoja, joilla on huippuosaamista Suomessa. Olemme saavuttaneet paljon hyvää tutkimuksen ja koulutuksen myötä. Tiedon ja innovaatioiden soveltamista ja hyödyntämistä menestyväksi liiketoiminnaksi pitää tukea, jotta saamme lisää taloutemme ja hyvinvointimme kannalta keskeisiä työpaikkoja.

Näissä asioissa onnistumalla voimme luoda Suomen, jossa ihmisten on hyvä elää ja olla jatkossakin. Samalla varmistamme luonnon monimuotoisuuden ja rakennamme yhteiskuntaa, jossa sivistys ja kulttuuri tukevat ihmisten hyvää elämää. Panostamalla koulutukseen luomme kansallista hyvinvointia ja varmistamme aurinkoisen tulevaisuuden.

Toivottavasti onnistumme tekemään päätöksiä jotka takaavat lapsillemme valoisamman tulevaisuuden.

Jätä kommentti